Как Curtis Cabs ускорява инженеринга си с 3D скенер Artec Leo

Предизвикателство: Водещ производител на поръчкови кабини за купе трябва да ускори обратното си инженерство, за да посрещне клиентските заявки с все по-кратки срокове за изпълнение.

Решение: 3D скенер Artec Leo и Artec Studio

Резултат: Инженерният екип съкращава времето си за сканиране на едно превозно средство от 4-8 часа на под 1 час, а времето за обработка на сканираните данни от 2-3 цели дни слиза до под 1 час.

Защо Artec: Без кабели и нужда от лаптоп, Leо може да работи на най-различни терени. Само с отместване на скенера, той заснема милиони данни в секундата и в същото време операторът наблюдава какво е заснето на сензорния дисплей на гърба на скенера.

В началото екипът на Curtis Industries са изумени. Дори не са предполагали, че с Artec Leо ще съумеят да съкратят цели 38 часа от технологичното си време за работа по един проект. Но успяват!

Скоро откриват, че предимствата на Leo надминават дузината часове, спестени с всяка работна задача.

От 1968, компанията е лидер в дизайна и производството на поръчкови кабини за трактори, АТВта, голф колички и снегорини.

John Deere Gator XUV с поръчково купе от Curtis Cabs

Най-висок стандарт за качество

Що се отнася до продуктовите линии на Curtis Industries, от съществено значение е да се постигне абсолютно напасване между поръчковата кабина и основата на превозното средство. Както го описва инженерният мениджър на компанията, Стийв Смит, „Нашите поръчкови изпълнения са направени така, че да са като естесвено продължение на колата, но произведени от самото начало с нея.“

„Всяка монтажна скоба, дупка, прозорец и врата трябва да са на точното място с точните размери. Без изключения.“

3D сканиране на отделението на двигателя с Artec Leo.

Обратно инженерство с 3D скенерите на Artec

Процесът по разработка в Curtis Cabs винаги започва по един и същи начин – със сканиране на конкретния модел превозно средство, за което ще изпълняват поръчка.

За да гарантират енкапсулиране на изработената кабина, инженерите от Curtis Industries се нуждят от прецизни размери на превозното средство, които се използват в следващия етап от разработката – за създаването на прототип, базиран на взетите размери.

3D сканиране на рамката на кола Kubota с Artec Leo

В миналото, инженерите са използвали редица инструменти, за да изземат нужните размери като ролетка, шублер, тиксо, автоматизирана ръка за измерване на координати.

От ръчно измерване на координати към Artec Leo

Въпреки, че с автоматизираната ръка за измерване на координати инженерите получават адекватни размери, бавната скорост на ръката, нуждата от маркери и преместване на уреда поне 4 пъти по време на всяка сесия и ограничението в обсега правят всеки проект излишно дълъг.

Подобен проект отнема обикновено от 4 до 8 часа. След това са необходими още 2-3 дни за обработка на заснената информация преди дизайн инженерите да могат да я използват.

3D сканиране на цялото отделение с двигателя на сервизната кола Kubota

Осъзнавайки, че именно този момент от изпълнението на един проект им отнема най-много време, Смит започва да проучва за по-добро решение. Проучването му го отвежда до 3D сканирането като възможност и той се свързва с Бо Хелмрич от Digitize Design, който му препоръчва Artec Leo като професионален 3D скенер, който ще свърши точно това, което търси.

Отнема точно една демонстрация

Хелмрич кара през виелица чак до Масачузец, за да направи демонстрация на инженерите от Curtis Cabs. За да покаже възможностите на скенера, Хелмрич сканира един голям трактор. Екипът на Смит е възхитен от лекотата и бързината, с която Хелмрич сканира трактора без излизшни кабели и лаптоп, който да се пречка на пътя.

Сканиране на рамката на сервизна кола Kubota с Artec Leo

С вградения екран на Artec Leo, Смит и екипът му могат да наблюдават в реално време какво е заснето и дали имат необходимите геометрия и данни за създаване на прототип.

Само няколко минути по-късно, Хелмрич им демонстрира как да експортнат сканираните данни с Artec Studio в Solidworks чрез плъгин на Geomagic за Solidworks.

Смит разказва:

“Изуми ни колко лесно и безпроблемно Artec Leo сканира всичко сравнено с начина ни на работа до сега. Понеже разработваме прототипите си на базата на сканирани данни, това е огромен напредък за нашия инженерен процес.“

Същият ден Curtis Industries решават да закупят 3D скенера.

За да измерят с точност колко време им спестява скенера, Смит и неговият екип отмерват всяка една стъпка от техния начин на работа с роботизираната ръка. После правят същото, но като сканират с Artec Leo всяка стъпка от процеса.

Разликата във времето е впечатляваща.

Скорост на сканиране: ако преди им е отнемално от 4 до 8 часа, за да засекат и измерят геометрията на превозното средство, с Artec Leo екипът успява да снеме необходимата информация за по-малко от час.

Обем сканирани данни: за разлика от роботизираната ръка, която измерва определени характеристики, Leo улавя всички повърхности, включително вдлъбнати геометрии и неправилни форми. Благодарение на богатите данни от геометрии, инженерите могат да създават точни CAD модели.

Обработка на сканираните данни: От 2-3 дни за обработка, екипът на Curtis Industries получава основа за проектирането на своя прототип за по-малко от час.

Поръчкова затворена кабина от Curtis Cabs

Златната среда: мобилност и лекота при употреба

Екипът на Смит установява, че комбинацията от портативност на скенера, с който се сдобиват и интуитивността на софтуера му, с която всеки се научава да работи изключително бързо, е ключова. В сравнение с тежката и тромава ръчна апаратура, заради която се е налагало инженерите да карат превозното средство при техниката за снемане на данни, с Artec Leo сега екипът на Curtis Cabs просто грабва скенера и отива на място при клиента, за да сканира нужната база, върху която да проектират дизайнерскатаа си изработка.

Никога не пропускайте статия от нас

Абонирайте се за бюлетина на 8-CELL, за да получавате актуални 3D новини директно в пощата си.

.

Търсите информация за конкретен 3D принтер или услуга и не откривате това, което Ви интересува?

Консултирайте се лично с наш специалист като се обадите на телефон 0896 950 930 или ни изпратете запитване, за да Ви върнем незабавно обаждане.