Индустриално 3D принтиране с PPS CF - най-новият материал от UltiMaker

Веднага щом вземете в ръцете си детайл, принтиран от PPS CF, забелязвате, че този материал е различен. Почукайте по детайла и ще усетите, че той вибрира. Това се дължи на твърдостта и плътността на материала. А металният звук, който се чува, се дължи на кристалната му структура, която допринася за неговите отличителни акустични свойства.

UltiMaker PPS CF е подходящ за прецизно инженерство. Характеризира се с отличителна издръжливост и предлага рентабилна алтернатива на метали от висок клас и PEEK. Най-новият член на портфолиото от материали на UltiMaker носи значителни подобрения за различни приложения в автомобилната, космическата промишленост, отбраната и др.

Нека разгледаме по-подробно характеристиките на материала и някои примери за реални PPS CF крайни части, които помагат на инженерите и производителите да спестят време и средства.

Изключителна издръжливост за индустриален 3D печат с PPS CF

В света на индустриалното производство издръжливостта е от първостепенно значение.

PPS CF (полифенилен сулфид, подсилен с 10% въглеродни влакна) е проектиран да издържа на най-суровите среди, като предлага изключителна химическа устойчивост, устойчивост на топлина и стабилност на размерите. Този високоефективен материал гарантира, че вашите промишлени прототипи или функционални части за крайна употреба запазват своята цялост във времето, дори при най-взискателните условия.

 

PPS CF 1

Химическата устойчивост на PPS CF го прави идеален за приложения, които са изложени на корозия. Независимо дали е в агресивните среди на химическата промишленост или в автомобилни компоненти, изложени на агресивни течности, PPS CF остава устойчив. Неговата здравина гарантира, че вашите детайли няма да се разградят или да се повредят преждевременно.

 

Стабилността на размерите е също толкова важна при високопрецизното производство. PPS CF запазва своята форма и размер дори при значителни механични натоварвания и температурни колебания. Това свойство е жизненоважно, за да се гарантира, че компонентите пасват перфектно и функционират по предназначение. С PPS CF инженерите и дизайнерите могат да постигнат постоянни, надеждни резултати, намалявайки необходимостта от често повторно калибриране или подмяна на части.

 

Друга забележителна характеристика на PPS CF е неговата устойчивост на топлина.

 

Прецизност при висока температура с UltiMaker PPS CF

UltiMaker PPS CF отваря вратата към ново царство от приложения за 3D печата. Специално проектиран за използване с UltiMaker Factor 4 и принтиращо ядро ​​HT, този усъвършенстван материал осигурява прецизността и надеждността, които днешните индустриални производства изискват. Като полукристален термопласт, UltiMaker PPS CF може да се похвали с температура на топлинна деформация над 230 °C след принтиране, което го прави изключителен избор за приложения при високи температури.

В областта на прецизното инженерство температурната толерантност е критичен фактор. Способността на UltiMaker PPS CF да поддържа структурна цялост при температури над 230 °C гарантира, че вашите принтирани детайли ще работят надеждно във взискателни термични среди. Това го прави идеален за приложения в автомобилния и космическия сектор, където компонентите рутинно се подлагат на висока температура. От частите на двигателя до компонентите под капака, PPS CF осигурява стабилността и производителността, необходими за покриване на строгите индустриални стандарти.

Химическата устойчивост е друга отличителна черта на UltiMaker PPS CF. Този материал е неподатлив на повреди от разтворители под 200 °C, което го прави подходящ за използване в химически агресивни среди. Независимо дали се използва в оборудване за химическа обработка или в части, изложени на агресивни почистващи агенти, UltiMaker PPS CF запазва своята издръжливост и цялост. Тази химическа устойчивост се изразява в по-дълготрайни части, които изискват по-рядка подмяна, повишавайки общата ефективност и намалявайки времето за престой на дадена машина.

Отговаряйки на стандарта UL94 V0 за забавяне на горенето, PPS CF осигурява допълнителен слой на безопасност и надеждност. Забавянето на горенето е от решаващо значение в приложения, където опасностите от пожар са проблем, като например в електрониката и транспортната индустрия. Съответствието на PPS CF с този стандарт гарантира, че вашите части не само работят добре, но и допринасят за по-безопасна работна среда.

Съвместимостта на UltiMaker PPS CF с Factor 4 и принтиращо ядро ​​HT допълнително разширява ползите в прецизното инженерство. Тази интеграция позволява изработката на много детайлни и точни части, с ограничена възможност за грешки и гаранция, че всеки компонент отговаря на точните спецификации. За инженерите и дизайнерите това означава по-голяма увереност в производствения процес и крайния продукт.

Чрез интегрирането на UltiMaker PPS CF във вашите прецизни инженерни проекти вие отключвате нови възможности в 3D печата. Комбинацията от устойчивост на висока температура, химическа издръжливост и забавяне на горенето дава гаранция за прецизни, здрави и надеждни части. PPS CF е мощен инструмент за тези, които изискват най-високи стандарти в работата си.

Идеален заместител на части от метал или PEEK

UltiMaker PPS CF предлага убедителна алтернатива на традиционните материали като стомана и алуминий. Това означава, че можете да се възползвате от предимствата на адитивното производство като олекотена и оптимизирана структура, по-малко разход на материал и пълна свобода на дизайна. Резултатът е универсално, рентабилно решение, което не прави компромис с качеството.

Олекотяването е значително предимство в много индустрии, особено в автомобилната и самолетостроенето, където намаляването на теглото може да доведе до подобрена горивна ефективност и по-ниски емисии. Подсилената структура на PPS CF осигурява здравината, необходима за различни приложения, като същевременно значително намалява теглото в сравнение с металните аналози. Това го прави отличен избор за компоненти, при които всеки грам е от значение, което позволява на производителите да постигнат целите си за производителност по-ефективно.

Намаляването на отпадъците е друго предимство на използването на PPS CF в адитивното производство. Традиционните методи на производство често включват значителен разход на материал, съответно и отпадък, особено при обработката на метални части. За разлика от това, 3D печатът с PPS CF е адитивен процес, изграждащ части слой по слой само там, където е необходим материал. Това не само минимизира отпадъците, но също така намалява материалния разход и въздействието върху околната среда, задавайки устойчиви производствени практики.

Забележителна характеристика на PPS CF е неговата съвместимост с разтворими подпори, като UltiMaker PVA. Тя позволява пълна свобода на проектиране, благодарение на което инженерите могат да създават сложни геометрии и сложни части. С традиционни материали, такива детайли биха били предизвикателство или невъзможни за производство със субтрактивни процеси.

PPS CF също така представлява адекватна алтернатива на PEEK, който е високоефективен термопласт, известен със своята здравина и устойчивост на екстремни условия. Въпреки че PEEK е много ефективен, 3D отпечатването може да бъде скъпо и предизвикателно. PPS CF, от друга страна, предлага подобни предимства в по-рентабилен и удобен за потребителя пакет. Лесен за употреба и надежден като финален резултат, той е привлекателна опция за производителите, които търсят баланс между цена и качество.

Включването на UltiMaker PPS CF във вашите производствени процеси ви позволява да използвате най-доброто от двата свята: здравината и издръжливостта, традиционно свързвани с металите, и гъвкавостта и ефективността на адитивното производство.

За производителите и инженерите в различни индустрии UltiMaker PPS CF представлява значителна стъпка напред. Той предоставя нови възможности за иновации и оптимизиране на производството, като същевременно поддържа рентабилност и надеждност.

3 примера за приложения на PPS CF чрез технологията на 3D печата

 

 

Транспортни грайфери

3D принтираните товарни грайфери са популярни в хранително-вкусовата и опаковъчната индустрия. Геометриите на опаковките могат да се променят често, което изисква бързо адаптиране на захващащите устройства – понякога в цялата производствена линия. Тези грайфери демонстрират предимствата на двойното екструдиране, съчетавайки 2 материала - гъвкав TPU и твърд PPS CF. Това означава, че крайните инструменти ще издържат на продължителна употреба, като същевременно защитават продукта по време на транспортиране. Друго огромно предимство е, че докато TPU се износва, операторите могат да зададат график за поддръжка, когато компонентът се нуждае от подмяна. Това означава, че компонентът не се счупва извендъж и причинява неочаквано прекъсване на производствената линия.

Затягащ механизъм за въздушен транспорт

Този държач се използва за сигурно закрепване на въздушния транспорт или за безопасно прибиране на компоненти в опаковката на въздушен товар. Съответно, той трябва да бъде устойчив на температура, много здрав и стабилен и устойчив на химикали – изисквания за приложение, които са изпълнени с PPS CF. Друго предимство на адитивното производство е, че дизайнът може да се адаптира многократно, като всички повторения отговарят на необходимите сертификати благодарение на използвания материал.

Клапан на помпата за високо налягане

Този клапан на помпата е монтиран във влак за пренос на течности или химикали. Но тъй като е остарял компонент (вече не се произвежда), целият модул на помпата трябва да бъде сменен – приблизителна цена 5000 евро. Използвайки PPS CF, той вече може да бъде 3D принтиран, така че все още да отговаря на стандарта UL94 V0 за незапалимост, а също и за използване с горещи киселини.

 

Как да започнете да 3D принтирате с UltiMaker PPS CF?

3D печат с PPS CF в момента е възможен само с помощта на UltiMaker Factor 4 с принтиращо ядро HT. Ако намирате сходства между тези примери и вашите приложения и мислите, че материалът ще ви е полезен, щракнете върху бутона по-долу, за да разгледате продуктовата страница на Factor 4 или поискайте оферта тук.

Никога не пропускайте статия от нас

Абонирайте се за бюлетина на 8-CELL, за да получавате актуални 3D новини директно в пощата си.

.

Търсите информация за конкретен 3D принтер или услуга и не откривате това, което Ви интересува?

Консултирайте се лично с наш специалист като се обадите на телефон 0896 950 930 или ни изпратете запитване, за да Ви върнем незабавно обаждане.